A gyermek korai fejlődése,a korai fejlesztés hatásai az idegrendszerre

Az itt leírtakkal szeretném kicsit segíteni a szülőket,hogy jobban megértsék mi is történik babájuk idegrendszerével az első hónapok alatt.Hogyan fejlődik,mire kell figyelni és mik      azok a tünetek, melyekért az idegrendszeri kapcsolatok hibás vagy hiányos alakulása lehet a felelős.neuron

Testünk irányítását agyunk-idegrendszerünk-végzi.Az agy a neuronok összekapcsolódása által fejlődik. Ezekhez az összekapcsolódásokhoz ingerekre van szükség,mely az érzékszerveken keresztül a külvilágból (hang,érintés,mozgás,szaglás,ízlelés) és a saját testünk érzékeléséből (proprioceptív  és vesztibuláris rendszer)érkezik. Minél több ingert kap az agy annál több szinapszis(neuronok összekapcsolódása) keletkezik,azaz az agy kapacitása növekszik.Agyunk fejlődését nagyban befolyásolja,hogy mennyi inger éri azt és mennyit használjuk.

A mozgásfejlődés

 •   egymásra épülő,fokozatos fejlődés a magzati léttől
 •   a szintek egymásra épülnek,az egész idegrendszeri fejlődésre kihatnak
 •   bármelyik szint eltérése,károsodása módosíthatja,befolyásolhatja a normális          fejlődést
 •   a mozgások genetikailag kódolt fejlődési program eredményeképpen alakulnak,változnak,differenciálódnak,érnekhason fekvés,ülés,állás

A mozgásfejlődésben jelentős szerepe van az egyensúlyi rendszer-vesztibuláris rendszer-fejlődésének. Ez a rendszer meghatározza az ember alapviszonyait a nehézségi erőhöz és a fizikai környezethez. Már a terhesség 7-8 hetében vesztibuláris aktivitásnak mondható jelek kimutathatóak és a 21-24. héten már aktívan működik.

Az egyensúlyi rendszer (ide tartózik a fül is,mely a halló és egyensúlyozó szerv helye egyben) szerepe a  születés után:

 • kiegyensúlyozott mozgást és testtartást,térben való alkalmazkodást biztosítja
 • az első hónapokban meg kell tanulnia az egyensúlyozó szervnek a hatékony együttműködést a többi érzékszervvel
 • az egyensúlyi rendszer fejlődése során fokozatosan épülnek le a primitív reflexek
 • kialakulnak az emberre jellemző mozgások,mozgásfolyamatok
 • megfelelővé válnak a szemmozgások
 • a test két oldalának összehangolt működése is stabilizálódik
 • idegrendszeri folyamatok egyre érettebbé, összetettebbé válnak

A fejlődés korábbi szintjein létrejött hiányosságok a gyerek környezethez való alkalmazkodását és képességeinek kialakulását később is befolyásolják.(figyelemzavar,olvasás,írás nehézségei,magatartászavarok,mozgás koordináció zavarai?)

 

A mozgásfejlődés lépcsőfokai:

1-2 hó:

Az újszülöttnek a gravitációra és a belső fülből eredő mozgás érzékletekre is van reakciója:ha kézben tartva leengedjük élénkké válik,mozgatni kezdi a karját,lábát,mintha kapaszkodni akarna.(megkapaszkodási reakció:az első egész testet magába foglaló mozgásminta) Az 1 hónapos csecsemő vállunkon időnként megpróbálja felemelni a fejét,mert a gravitáció ereje ingerli azt az agyrészt,amelyik a fejemelő nyakizmokat mozgatja. Néhány hét alatt adaptív válasz fejlődik melynek eredményeként már hason fekvésben is fel tudja emelni fejecskéjét.

3-4 hó:

A reflexszerű mozgások mellett már megjelennek az akaratlagos,irányított mozdulatok is. Mozgó tárgyakat már megpróbál megérinteni. Nyakizmai megerősödtek. Hason fekve fejét,mellkasát felemeli,kezei segítségével támaszkodik. Ekkor figyelhetjük meg babánknál az úgynevezett ?repülőpozíciót? is. Ekkor a csecsemő idegrendszere különösen érzékeny a hason fekve fejére ható gravitáció vonzására és ez az érzékenység készteti arra,hogy egyszerre emelje  fejét,hátának felső részét,karját,lábát.A baba a hasán egyensúlyozza az egész testét.Előfordul,hogy egyes babák már átfordulnak hátukról a hasukra.A mozgásfejlődés szempontjából a pokróccal letakart kemény felület a legoptimálisabb hely babánk számára.

5-7 hó:

Könnyedén átfordul hasáról hátára,el kezdi a teret bejárni gurulással. Az átfordulások során rengeteg inger éri többek között az egyensúly központját,mely idegrendszer érését pozitívan befolyásolja. Helyzetváltoztatásának lehetősége bővül a hason körbefordulással és a kúszással. Ezek a mozgások új lehetőséget nyitnak meg a babák előtt környezetük felfedezésére. Fekvő helyzetből oldalra fordulva felülnek,hosszabb-rövidebb ideig megülnek.kúszás

Fontos megjegyeznem,hogy szabályos kúszásnak azt tekintjük,ha baba jobb és bal oldalát alternálva,de mind a négy végtagját használja.Ez a mozgás az idegrendszer 2 agyféltekének összehangolt munkáját kívánja meg.

8-10 hó:

Ebben a korban a baba már biztonságosan ül ,elkezdi  már a mászást. Ennek egyik előjele mikor is négykézláb előre-hátra ringatja magát.(Ezzel ismét egy erőteljes vesztibuláris ingerléssel segíti idegrendszere érését)A mászás mozdulatsoránál is igen lényeges,hogy mind a 4 végtagját,keresztezve használja.

mászás

 

 

 

 

 

10-12 hó:

Ez a gyors mászás és felegyenesedés időszaka.Egyre többet próbálja lábait terhelni,tárgyakba kapaszkodva feláll,bútorok mellett oldalra lépeget.Lassan már a támaszt is elhagyja és első önálló lépéseivel is megpróbálkozik.

állás

 

Mire figyelj és mivel segítheted babád idegrendszerének fejlődését:

 • Mozgása ne legyen aszimmetrikus(ami a testén,izmok használata során aszimmetriaként megjelenik az  idegrendszer struktúrájában is jelen van!)
 • Mindig adj biztonságos teret babád mozgásához!
 • A ringatások,?höcögtetések?,simogatások,érintések pozitív ingert jelentenek babádnak,segítik az idegrendszer érési folyamatát,olyan érzékleteket adnak,melyek alapvető építőkövei más érzékleteknek és az önindította mozgásoknak is
 • Figyelmeztető jel lehet,ha babád nehezen áll át a folyékony táplálékról a darabos ételre.Öklendezik,nem fogadja el.Ez többnyire az ingerek feldolgozási folyamatának zavarát jelenti(szenzoros integrációs zavar).
 • Ne siettesd a különböző fejlődési lépcsőfokokat!Az idegrendszernek megvan az optimális időszaka a különböző mozgások,tevékenységek kialakulásához.
 • DE! Az oly gyakran hallott?Csak lusta a baba!?mondatot se fogadjuk el.Nézetem szerint senki sem születik lustának. Ha valamelyik baba túl sokat késik egy mozgás beindításával(Pl.:6 hónaposan csak a hátán fekszik) annak biztosan megvan az idegrendszeri háttere,melyet érdemes feltárni. Feltárni és fejlesztéssel megsegíteni,kijavítani az idegrendszer érési folyamatát,hogy aztán a továbbiakban már a helyes úton folytatódjon a baba mozgás-,értelmi és érzelmi fejlődése.

Ha bármilyen kételyed merülne fel babád fejlődésével kapcsolatban, fordulj központunk szakembereihez bizalommal!

Sok örömöt és boldogságot kívánok kisbabád fejlődésének megéléséhez!

 

 

Share Button

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>