Korai fejlesztés

Korai fejlesztés

Már pár napos korban megkezdődhet a nem megfelelően fejlődő, feszes illetve hypotón babák fejlesztése. Ha a baba nem szeret hason lenni, nem tartja a fejét, nincs mozgásigénye, nem fordul, nem gurul,nem mászik, nem kúszik vagy a kúszása féloldalas ,szabálytalan, ez mind jelzés arra, hogy az idegrendszer érésébe valamilyen ?hiba?csúszott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az újszülött spontán mozgásai mellett az egyszerű reflexek, illetve az elemi mozgásminták kiválthatóságának körülményeiből következtetni lehet az idegrendszer érettségére,épségére.

A vertikális(fejemelés, kitámasztás), majd horizontális (fordulás, gurulás) irányok uralása után a mozgásfejlődés a kúszással, mászással folytatódik, ahol a fenti(vertikális,horizontális) komponensek egyszerre vannak már jelen.

A tér a helyzetváltoztatások lehetőségének következtében kitárul, ami a tapasztalatszerző, megismerő folyamatok egyik  fontos kiindulópontja lesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lokomóció már a keresztcsatornák szintje, hiszen magasabb szintű, a változó körülményekhez folyamatosan alkalmazkodni tudó tónusszabályozás, ill. többnyire látott vagy hallott cél is szükséges. Ha ez az ontogenetikus fejlődésmenet nem megfelelő, a további fejlődés is hibásan fog végbemenni.

 

Ezek a hibák jelentkeznek majd a későbbiekben  figyelemzavar,tanulási (írás, olvasási problémák), koordinációs ill. egyensúlyzavarok formájában is. Ezért tartjuk fontosnak a korai fejlesztést, hiszen itt még könnyebben javítható a nem megfelelő működés.

Ezekben a csoportokban tanuljuk az alapvető-az ontogenetikus fejlődésmenetnek megfelelő- mozgásokat, ingereljük az idegrendszert színes eszközök, mondókák, dalok alkalmazásával.

Share Button

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>